Gastblog van Lilian Toonstra
Leuk, een gastblog van Lilian Toonstra op de site van Jobco Support
Ik ben Lilian Toonstra en werk als growth hacker bij NIXZ RPA. En jaar geleden behaalde ik mijn master Media Technology. Het leuke van mijn werk is de variëteit en de vele persoonlijke contacten. Eind 2020 interviewde ik Anja over haar ervaringen met NIXZ. Anja en ik vinden het allebei leuk om blogs te schrijven en gingen de uitdaging aan om dit voor elkaar te doen.
Mijn juiste match
Als je Anja of Jobco Support kent, ben je vast ook in contact gekomen met vacatures, loopbaanbegeleiding en coaching. En word dan maar eens wijs uit als je (voor het eerst) een nieuwe baan zoekt. Uiteindelijk is het een kwestie van de juiste match vinden tussen de persoon en de vacature. Samen met Anja geef ik je in dit blog 5 tips die hiervoor nuttig zijn.
Waar begin ik?
Waar vind je jouw droombaan als je net afgestudeerd of besluit iets nieuws te zoeken?
De grootste kans om vacatures, opdrachtgevers en informatie te vinden is op LinkedIn. Wanneer je daar een profiel aanmaakt, dat eigenlijk ook je cv is, dan zul je snel van LinkedIn meldingen ontvangen betreffende vacatures, passend bij je profiel. LinkedIn vergroot dus de kans op je droombaan.
Daarnaast kun je lid worden van verschillende groepen met dezelfde vaardigheden. Recruiters en opdrachtgevers plaatsen vaak in deze groepen ook vacatures. Ditzelfde geldt voor Facebook. En wanneer je precies weet waarnaar je op zoek bent, kun je Google en Indeed raadplegen.
Hoe weet ik wat ik wil?
Je bent bijvoorbeeld breed opgeleid, vindt veel dingen leuk of wilt een carrièreswitch maken. De twijfel kan toeslaan en je weet toch niet precies wat je wilt. In dit geval kan een assessment uitkomst bieden. Een assessment brengt voor jou de volgende aspecten in kaart:
- persoonlijkheidsprofiel
- interesses
- kennis en vaardigheden
Met deze kennis kun je niet alleen gerichter zoeken maar sta je ook sterker in je schoenen bij sollicitatiegesprekken, omdat je beter weet wie je bent en wat je precies wilt. Hierdoor kun je beter beargumenteren waarom jij geschikt bent voor die baan.
Is een carrièreswitch wel een goed idee?
Misschien droom je al een tijdje van iets anders of wil je het roer omgooien. Of dit succesvol wordt hangt van verschillende factoren af. Een belangrijke factor is je praktijkkennis van het werkveld, of soortgelijk werk. Veel mensen maken tegenwoordig de switch naar IT, maar lopen snel tegen het gat tussen de praktijk en de theorie aan. Als je switcht, zorg dan dat de sprong niet te groot is en denk van tevoren na over de tussenstapjes.
Past deze vacature bij mij?
Je hebt al het voorgaande toegepast en komt je droombaan tegen. Je herkent hem duidelijk in de vacature. Zo spreekt de omschrijving je aan en herken je jezelf helemaal in de profielschets. Wanneer je toch nog een beetje twijfelt, bel dan met de genoemde contactpersoon. Die vertelt je graag meer en jij hebt meteen iemand gesproken. Ook kun je iemand vinden zoals Anja die je begeleidt in het maken van de match en je blijft supporten als je er eenmaal werkt. Maar blijf altijd kritisch en reageer niet lukraak op alles.
Wat als ik ook testen en casussen moet afleggen bij het solliciteren?
Dat klinkt natuurlijk spannend, maar valt uiteindelijk vaak erg mee. De vragen die gesteld worden zijn op basis van werkgerelateerde situaties en helpen jou en de werkgever om de match beter te beoordelen. Jouw reacties en vaardigheden worden met deze situaties in kaart gebracht. Dit is voor de werkgever interessant, want jij zult ook in het team moeten passen. En uiteindelijk leer je jezelf er ook beter door kennen. Dit helpt jou weer op de werkvloer en bij eventuele volgende sollicitaties dus zie het als een kans.
Met dank aan @Lilian Toonstra voor het aanleveren van dit blog.